Thursday, May 14, 2009

Noarootsi ja Nõva


Raamat „Kas tunned maad“ oli huvitavaks ka, kuna seal leidsin palju informatsiooni Läänemaa kohta. Sain palju teada Noarootsist ja Nõvast. Nüüd mul on ettekujutus nendest kohtadest. Noarootsi ja Nõva linnarannad, liigirikkad seene-ja marjametsad. Mulle tundub, et turiste võib meelitada nende kohtade imepärane loodus.
Nõva ümbruses, Haapsalu rajooni äärimises põhjaosas on valitsevad suured nõmmed, sood ja rabad mõne järvega nende keskel. Eriti ulatuslik on Haapsalu ja Harju rajooni piiril asuv Suursoo. Nõva ümbruse järved on mitmeti huvitavad. Veski järvel on põhjas ja loodes kõrged liivased kaldad, mida kattab nõmmemännik. Järves kasvab haruldane vesilobeelia. Harju rajooni piires asub Tänavjärv, mille lähedal kasvab Eestis võrdlemisi haruldast nõmmeluga. Loodusesõbrale on Nõva ümbruses huvitav jugapuu leidmine Peraküla karjamaadel kuuse-segametsas. Ümbruskonnas on vaatamisvärne ka Näärivi-nimeline suur rändrahn. Väga palju suuri rändrahne on Nõmmemaa külas, nagu terava otsaga Linamaa kivi, Leedukivi.
Noarootsi poolsaar ühe lahe põhja pool Haapsalut oli veel sada aastat tagasi saar, mis aga nüüd maatõusu tagajärel on mandriga liitunud. Poolsaart ühendab mandriga ligi kilometri laiune madal maariba. Kõige mereseisu puhul ujutab meri praegugi selle üle ning liikuda saab ainult tammted kaudu. Noarootsi poolsaare rannad on madalad ja kivised. Noarootsiga on liitunud veel mitmed väiksemad saared, nagu Ramsi läänes, Hara ja Võlla kirdes ning Saaremõisa kagus. Loodus Noarootsi poolsaarel ei hellita selle elanikke. Liigi 100 ruutkilomeetri suurusel alal on vähe viljakat pinda, küll aga palju kidura taimekasvuga kadakasi loodusid, vesised liivamaid ning rohkesti kive. Kõige suuremad neist on võetud looduskaitse alla. Madalad rannaraäärsed karjamaad seisavad kevadel, sügisel ja suvel tugevate läänetuulte puhul vee all. Vaatamisväärsed on Pürksi pargis kasvavad pöökpuud, mis on heas seisundis ning kannavad vilja. Noarootsi kirik on ehitatud arvatavasti 16. Sajandi algul kindluskirikuna, mida tõendab laskeavade leidumine pikihoones.

No comments:

Post a Comment